Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor

Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor este ziua în care este pomenită în Biserică, la denie, femeia păcătoasă care L-a uns cu mir pe Iisus Hristos, din dorința de a i se ierta păcatele. Acest lucru s-a întâmplat cu puţin înainte de mântuitoarea patimă. Miercurea Mare este ziua în care Iuda Iscarioteanul L-a vândut pe Iisus pentru treizeci de arginţi fariseilor care voiau să-L ucidă. Gestul lui Iuda a făcut ca, mai târziu, ziua de miercuri să fie declarată zi de post. După cum spun tradițiile din Săptămâna Mare, Miercurea Săptămânii Sfintelor Patimi este este ultima zi în care se mai pot face treburi casnice.

Citește mai mult

Expoziție online la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău

Pe site-ul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, cei interesați pot vedea cea de-a doua parte a expoziției-album dedicată preocupărilor pentru menținerea și recuperarea sănătății oamenilor. Tema acestei părți este „Serviciul medical între cunoștințe tradiționale și profesionalizare”.

Citește mai mult

Tradiții, obiceiuri și superstiții în Săptămâna Mare

Săptămâna mare, numită și săptămâna patimilor, este reprezentată de ultima săptămână din postul Sfintelor Paște. Totodată, săptămâna mare este săptămâna deniilor, toate zilele acestei săptămâni fiind considerate, încă de la începuturile creștinismului, mărețe și sfinte și, chiar din seara de Florii, se citesc deniile, slujbe de priveghere care se săvârșesc doar în săptămânile a cincea și a șaptea ale Postului Paștilor.

Citește mai mult

Cultura’n Sura revine în Sălaj cu BabyBlues

Compania Cultură’n Șură revine în Sălaj, în prag de sărbători, cu un spectacol despre experiența maternității în societatea românească contemporană. Spectacolul „BabyBlues” este inspirat din experiențele reale ale unor mame și abordează tema cu delicatețe și umor, oferind o perspectivă amplă asupra situațiilor cu care se confruntă femeile care nasc și își cresc copiii în diferite medii sociale.

Citește mai mult