OMS: Recomandăm „distanțare fizică” în loc de „distanțare socială”.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă folosirea termenului de „distanțare fizică” în locul celui de „distanțare socială” în această pandemie, întrucât conexiunile sociale sunt extrem de importante.

OMS a anunțat că se îndepărtează de termenul „distanțare socială” într-o informare din 20 martie. Maria Van Kerkhove, o epidemiologă a bolilor infecțioase cu OMS, a reiterat această poziție într-o conferință de presă recentă. „Am spus distanțare fizică deoarece este important să rămânem separați fizic, dar conectați social”, a spus Van Kerkove, adăugând că oamenii ar trebui să aibă grijă de sănătatea lor mentală și de cei dragi în timpul pandemiei.

Distanțarea fizică de ceilalți este una dintre cele mai eficiente metode de a combate răspândirea coronavirusului. Dar acest lucru, totuși, contravine dorințelor oamenilor de conectare şi atingere fizică – și ar putea contribui la sentimente de anxietate, frică de singurătate și durere care ar putea crea o altă criză: de sănătate mintală.

Contactul fizic consensual și interacțiunile dintre persoane eliberează substanțe chimice în creier și corp, inclusiv endorfinele, serotonina și oxitocina, care pot stimula fericirea și reduce durerea și stresul.

Absența contactului fizic și a conexiunii umane poate avea efect negativ. Acesta este unul dintre motivele pentru care psihologul Stanford, Jamil Zaki, sugerează redimensionarea „distanțării sociale” ca „distanțare fizică”.

„Distanţarea socială a fost termenul greşit de la început. Ar trebui să ne gândim la asta ca la o „distanţare fizică” pentru a sublinia că putem rămâne conectaţi social chiar şi în timp ce suntem separaţi”, a afirmat acesta.

Pe de altă parte, unii experți au susținut că trecerea la terminologie diferită ar putea confunda oamenii într-un moment în care difuzarea exactă a informațiilor este vitală.

„Principala mea preocupare este că această schimbare a terminologiei – în plină criză – încalcă unul dintre principiile cheie ale comunicării eficiente a riscurilor, care este aceea de a asigura claritatea și coerența în transmiterea mesajelor”, a declarat pentru CNN, Lori Peek, profesor de sociologie la Universitatea din Colonado și directorul Centrului pentru Dezastre Naturale, din SUA, conform Digi24.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *