Guvernul vine în sprijinul producătorilor agricoli

Pentru a contracara efectele negative ale crizei generate de pandemia cu COVID – 19, Guvernul României a luat o serie de măsuri sectoriale, care vin în sprijinul românilor în această perioadă dificilă. Astfel în domeniul agriculturii, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a venit cu inițiative concrete prin care se încearcă protejarea producătorilor agricoli, precum și menținerea în funcțiune și a acestui domeniu vital pentru economia românească.

Cele mai relevante măsuri :

  • Piețele agroalimentare rămân deschise pe toată perioada stării de urgență pentru producătorii agricoli persoane fizice care prezintă Atestatul de producător agricol și Carnetul de Comercializare, evident cu obligația respectării măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19!
  • Este permis accesul în piețele agroalimentare și celorlalte categorii de producători agricoli care își desfășoară activitatea economică în sectorul agricol în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016, pentru obținerea unor produse agricole care sunt destinate vânzării pe piață și a Legii nr. 31/1990 privind Societățile comerciale cu modificările și completările ulterioare, având obligația respectării prevederilor legale în vigoare.
  • Vor fi acordate subvenții din fonduri europene fermierilor. Peste 99,5% din subvențiile prevăzute pentru finalul anului trecut și prima parte a acestui an au fost achitate ( în primul rând, cele privind plata pe suprafața de teren, cele mai numeroase). Ministerul Agriculturii a început să plătească și subvențiile pentru așa-numita ”bunăstare la porc și la pasăre” ( în valoare de aproape 16 500 000 de euro). De asemenea, Ministerul Agriculturii a luat măsuri privind digitalizarea procedurilor birocratice și reluat, în 6 aprilie, procesul depunerii online a cererilor unice de plată APIA. În doar câteva zile au fost depuse 16.698 cereri de plată, pentru o suprafață de 111.448 hectare.
  • Ministerul Agriculturii pune la dispoziția producătorilor de legume platforma online https://rndr.ro/legume/ Măsura facilitează comunicarea fermierilor cu marile lanțuri de retail și are scopul de a identifica cele mai bune modalități de preluare a mărfii direct de la micii producători.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *